• Home
  • Blog
  • Kleine wasjes, grote wasjes...

Kleine wasjes, grote wasjes...

Wist je dat je om duurzaam te gaan wassen je niet zo veel moeite moet doen? Enkele kleine aanpassingen kunnen het verschil maken.
Lees even verder en maak gebruik van onderstaande tips.


Minder wassen

Eenvoudiger kan het niet zijn. Minder wassen, betekent minder energie, minder chemicaliën en minder waterverbruik.
Ik maak me er ook vaak schuldig aan. Eén dag iets gedragen en meteen de wasmand in. Vaak hoeft dit helemaal niet. Ondergoed natuurlijk wel, maar heel wat kledingstukken kan je meerdere keren dragen zonder dat ze meteen gewassen moeten worden. 
Wist je bijvoorbeeld dat je een jeans best zo weinig mogelijk wast? Pas zo kan hij zijn vorm en kleur goed behouden. 


Schoon op amper dertig graden

Water opwarmen kost energie. Hoe lager je de temperatuur van jouw wasmachine instelt, hoe beter voor het milieu. 
Ondergoed en handdoeken worden hier steeds op 60 graden gewassen. Andere kleding kan je gerust op 30 graden wassen. Van dit laatste was ik in het begin niet overtuigd. Ik kon het moeilijk geloven dat een ‘kakbroek’ of een pyjama van een refluxbaby schoon kon zijn op 30 graden. Ik gebruik hiervoor ‘Dettol – toevoeging voor in de wasmachine’. In tegenstelling tot de meest gebruikte wasmiddelen reinigt Dettol de kleding hygiënisch en diep. Ook bij 30 graden. Bovendien heb je waarschijnlijk al gemerkt dat heel wat kinderkleding niet warmer mag gewassen worden dan 30 graden.
Voor de wasmachine zelf is het wel goed om één keer per maand een kookwas te draaien. Zo voorkom je ook vetluis. Dit zijn geen luizen, maar huidschilfers en vetten die samenklonteren met zeepresten en zo een voedingsbodem voor bacteriën zijn. Was dan gerust even de keukenhanddoeken mee. De wasmachine hoeft dan zeker niet leeg te zijn.


Leve het droogrek

Een droogkast laten draaien kost energie, wasgoed laten drogen aan het droogrek niet. Het gebruik van een droogkast is ook helemaal niet goed voor jouw kleding. Wanneer je kleding in de droogkast laat drogen, schuurt de kleding constant tegen zichzelf en andere kleding aan.  
Wanneer ik vind dat bepaalde kledingstukken of handdoeken niet zacht genoeg aanvoelen laat ik ze nog even ‘opfrissen’ in de droogkast op een sterk verkort programma.


Tip: Wil je de was toch laten drogen in de droogkast? Steek dan een droge handdoek bij de natte was. Hierdoor zal de droogtijd verkort worden met als gevolg: minder energieverbruik en dus ook beter voor jouw portemonnee.  

Producten 

Er zijn honderden soorten wasmiddel op de markt. Wil je ecologischer gaan wassen? Ga dan op zoek naar wasmiddelen zonder chemicaliën en bleekmiddel. Die zijn echt niet zo moeilijk te vinden. Enkele voorbeelden: Ecover, Seepje en Frosh.
Zoals ik al zei maak ik ook gebruik van Dettol voor in de wasmachine. Het is geen ecologisch product, sorry daarvoor. Maar doordat ik dit product gebruik moet ik minder gaan wassen en kan ik bijna alles op een lagere temperatuur gaan wassen. Bovendien heeft Dettol een ‘Mission for health’ programma. Naast de initiatieven om de gezondheid van de gezinnen te verhogen door wereldwijde hygiënevoorlichting te geven, verlenen ze ook hulp bij rampen. Hierdoor vind ik dit dus een waardig product. 

Gebruik ook zeker de juiste hoeveelheid wasproduct. Niet te weinig, want dan is de was niet schoon en moet je die nog eens wassen, maar ook niet te veel. Ik gebruikte vaak (nu nog soms) te veel wasmiddel. Dit is niet goed voor de kleding, duur en ook slecht voor het milieu. 


Mmmmmm… Chocolade

Er zijn maar weinig mensen die kunnen weerstaan aan chocolade, ik kan het ook niet. Omdat chocolade een lage smelttemperatuur heeft ligt een klein ongelukje al snel op de loer. Geen nood, chocoladevlekken kan je vrij eenvoudig verwijderen zonder dure of schadelijke producten te gebruiken. Het wondermiddel? Melk. Doe goed wat melk op een chocoladevlek en laat het even inwerken. Vervolgens was je het kledingstuk gewoon mee met de andere was. Je zal zien dat melk echt wonderen doet, ja zelfs op witte stuks!
Zorg er wel voor dat je de chocoladevlekken niet eerst probeert uit te wassen met zeep. Zeep fixeert hierbij de chocolade en de vlek zal veel moeilijker verdwijnen.


Ecologisch wassen ten top

In heb ze zelf nog niet geprobeerd, maar door wasballen te gebruiken zou je in principe geen wasmiddel meer nodig hebben. De wasballen zijn gevuld met keramische balletjes die het waswater ioniseren. Daardoor weekt het vuil los en wordt de was proper. 
Naast wasballen bestaan er ook wasnoten. Dit zijn vruchten van de Sapindus Mokorossi, de ‘wasnotenboom’. De schillen van deze wasnoten bevatten saponine, een stof die als zeep gaat fungeren van zodra het in contact komt met water. Dit is dus een 100% natuurlijk wasmiddel.
Wil je dat je was lekker ruikt na een wasbeurt met wasnoten of wasballen? Enkele druppeltjes van je favoriete etherische olie en de was zou heerlijk ruiken.


 

Ik ben zeker nog geen ‘pro’ in het ecologisch wassen, maar ik denk er ondertussen wel bij na. Er zijn ongetwijfeld nog veel meer tips die ik nog niet ken. Laat ze ons weten!

  • Gratis levering vanaf € 50,-

  • Transparantie

  • Tweedehands baby- en kinderkleding

  • Kwalitatief & verantwoord